Barnakademins blogg om barnpassning

Viktiga vanor för föräldrar som uppfostrar tvåspråkiga barn

Språkutveckling
Barnakademin har arbetat med familjer som har flerspråkiga barn i mer än tio år. Under dessa år, har vi genom goda relationer med många familjer, fått insikt om vilka utmaningar tvåspråkiga familjer kan ställas inför. Vi vill dela med oss av den information som vi samlat in och ge er tips och råd som ni förhoppningsvis kan ha nytta och glädje av.

I den här artikeln berättar vi om vilka rutiner, vanor och förhållningssätt som stimulerar barnens inlärning av flera språk.


1. Ha tålamod!

Ja, vi förstår att det är lättare sagt än gjort, men om du som förälder har tålamod kommer det att skapa ett lugn för ditt barn. Att lära sig ett andra språk är en ganska utmanande uppgift och oavsett om barnet lär sig snabbt eller långsamt är det mycket viktigt att du som förälder förstår att det gör ett fantastiskt jobb!
Att vara tålmodig innebär att du bibehåller ditt lugn och släpper irritation om du upplever att ditt barns inlärningsprocess går långsamt. Låta det ta sin tid, steg för steg, ett ord i taget för att kanske formulera en hel mening inom några veckor.2. Var konsekvent

Om ni väljer en modell där du pratar med ditt barn på ena språket och din partner pratar med barnet det andra, så håll er till den rutinen varje dag. Gör det till en vana och var konsekvent. Ditt barn kommer att lära sig detta mönster och kommer att tala och svara er på samma sätt och språk som ni gör.
En del familjer berättar om att äldre syskon i familjen korrigerar de yngre barnen när de hör "fel" ord. Detta är också ett sätt att vara konsekvent.


3. Ge positiv feedback

Visa ditt barn hur stolt och glad du är när ditt barn gör framsteg i sin språkliga utveckling. Gör en vana av att ge ditt barn beröm och uppskattning genom att t.ex berätta för dem hur fint och kul det är att ni kan tala samma språk och vilka fördelar som finns med det.


4. Småprata ofta

Vår erfarenhet säger oss att tvåspråkiga föräldrar blir mer framgångsrika om de har en vana att prata med sina barn om vardagliga saker. Det är något man kan börja med redan när barnet ligger i magen. Prata om mat, vad du gör, vart du ska och vad du känner. Det lilla barnet kommer att suga åt sig dessa samtal som en liten svamp och kommer att börja härma dig.


5. Ha kul!

Kom ihåg att skapa glädje under inlärningsprocessen av ett andra språk. Gör glädjefyllda aktiviteter tillsammans med ditt barn där du endast använder andraspråket. Till exempel kan ni spela utvalda spel eller någon fysisk lek så barnet tycker det är kul att koppla ihop aktiviteten med nya ord och fraser. Du kommer snart märka hur mycket ditt barn tycker om det. Här hittar du länken till vår artikel: Topp 5 lekar att spela med ett tvåspråkigt barn som ökar ordförrådet.


6. Resa till länder där andraspråket talas

Att resa utomlands är roligt och mycket lärorikt för ett tvåspråkigt barn och att besöka ett land där andraspråket talas är att göra ”två flugor i en smäll”. Detta gör att inlärningen kommer att ta ett stort kliv framåt när ditt barn förundras över att höra andraspråket talas runt omkring. Att besöka era släktingar som endast kan kommunicera på detta språk kommer att väcka barnets nyfikenhet och motivation för att kunna göra sig förstådd-att kunna prata med sina mor och far-föräldrar, mostrar, farbröder och kusiner.
Res så ofta ni kan och kommunicera regelbundet med era släktingar tillsammans med barnet!


7. Exponera ditt barn för människor som talar samma språk

Det är viktigt för ett tvåspråkigt barn att veta att det inte bara är föräldrar och släktingar som talar andraspråket. Ni kan till exempel bjuda hem gäster som också talar detta språk.

En ännu bättre idé är att anlita en tvåspråkig barnvakt!
Att anlita en barnvakt ett par gånger i veckan, 3 timmar åt gången, och som talar med barnet på andraspråket kommer att göra stor skillnad. Dina barn kommer att bli nyfikna och motiverade att lära sig på ett positivt sätt! Här kan du läsa vår artikel om fler fördelar med att anställa en barnvakt.

Vi på Barnakademin har stor erfarenhet av tvåspråkiga barnvakter som på ett pedagogiskt, tryggt och trivsamt sätt hjälper dina barn att lära sig andraspråket. Söker du en tvåspråkig barnvakt – vi hjälper dig!

Sammanfattningsvis vill vi dela våra erfarenheter genom att informera dig om ovanstående tips om rutiner. Vi är övertygade om att dessa vanor kommer att underlätta för ditt barns inlärning och viljan att lära sig och att använda andraspråket.

Vill du veta mer om bilingual babysitters? Klicka här Skicka oss ett mejl om du behöver hjälp med barnvakt! Eller ring oss på 0851783143