Barnakademins blogg om barnpassning

Topp 5 lekar att spela med ett tvåspråkigt barn som ökar ordförrådet

Språkutveckling
Vi på Barnakademin har studerat och lärt oss mycket om hur det är att vara tvåspråkiga föräldrar och uppfostra tvåspråkiga barn. Vi har över lång tid samlat in massor av fakta och tips för att göra tillvaron enklare och mer avslappnad för tvåspråkiga familjer.

I den här artikeln vill vi dela med oss av 5 populära spelaktiviteter som vi rekommenderar våra bilingual babysitters  att göra tillsammans med era barn. Det kan hjälpa dig att förbättra ditt barns ordförråd på ett lekfullt sätt. Vi vet att det kan vara utmanande och tufft att lära sig ett språk, men genom lek och spel kan det bli mycket mer stimulerande för både dig och ditt barn.

1. Bollspel

Den här är vår favorit. Oavsett hur gamla barnen är älskar de oftast bollspel. Så varför inte använda det för att lära ditt barn nya ord på det andra språket. Barnen lär sig nya ord eller upprepar de ord de känner igen snabbare genom leken.

 • Du kastar bollen till barnet och säger ordet på ert huvudspråk. Det kan vara vilket ord som helst till exempel: mat, frukt, grönsaker, möbler, kropps- eller ansiktsdelar, djur osv
 • Barnet fångar bollen, säger ordet på andraspråket och kastar tillbaka bollen till dig.
 • Efter en tid kan ni byta roller. Barnet känner då att det får ”testa” dig för att se om du också behärskar orden på det språk som ska läras in.2. Bollspel - ätbart / ej ätbart

Det här kan vara en möjlig fortsättning på föregående lek. Barnet lär inte enbart nya ord utan ger också möjlighet att snabbt dela upp orden i två allmänna kategorier (saker vi kan äta och saker vi inte kan äta).

 • Du kastar bollen till barnet och säger ordet på andraspråket.
 • Om ordet är ätbart, fångar barnet bollen och slänger sen tillbaka den till dig.
 • Om ordet inte är ätbart, fångar barnet inte bollen utan slår till bollen med händerna så den studsar tillbaka till dig.


3. Fortsätt

Barnet lär sig nya ord för föremål och saker som omger det. Gör vägen till och från förskolan till en lek genom att namnge alla föremål du ser runt omkring er på andraspråket (träd, gata, gatlykta, bil, fågel, blomma, fjäril, hus, snö o.s.v)

 • Turas om: du säger ett ord och barnet säger ett annat ord.
 • När barnet memorerat orden kan du göra leken lite mer komplicerad. Gör om ordet till en fras. Lägg till ytterligare ett ord för att beskriva det första ordet. Till exempel: du säger "bil", barnet säger "röd". Eller så säger du "träd" och barnet säger "stort".
 • Gör sedan frasen till en liten mening. ”Vi åker hem”, “Jag ser en katt”, “Jag gillar röda bilar”, “Bussen är blå” osv.4. Vad är jag?

Leken lär barnet nya ord för att beskriva ett objekt. Det lär sig nya adjektiv och verb som du använder för att beskriva objektet genom denna lek. Detta kan ni göra tillsammans hemma.
Be ditt barn att blunda och välj sedan ett föremål i rummet (det kan vara en leksak, en frukt, en bok osv.) Och göm det bakom din rygg.

 • När barnet öppnar ögonen börjar du ge det ledtrådar om vilket föremål det är. Ledtrådarna ska beskriva objektet, berätta om det är litet eller stort, vilken färg det har och vad det används till. (Jag är liten, jag är blå, du kan äta mig, jag är blank osv.)
 • Fortsätt att ge barnet ledtrådar tills det gissar rätt.
 • Försök att börja med enkla beskrivningar. Senare kommer du att märka att barnet kommer att kunna förstå mer komplicerade beskrivningar och ord.


5. Klistermärken på föremål

Vi vet att det kommer att bli en mindre röra i huset, men klistermärken är alltid roliga att leka med. Du kanske minns det från din egen barndom? Klistermärken är ett mycket bra visuellt hjälpmedel för ditt barn. Det är motiverande att använda klistermärken när du märker hur snart du kan ta bort ett föremål när barnet har lärt sig ordet på andraspråket.

 • Du köper en karta med tomma klistermärken.
 • Tillsammans med ditt barn sätter du dig ner och skriver ord på andraspråket på varje klistermärke. Ett ord per klistermärke. Till exempel - Kylskåp, diskmaskin, sked, bord, säng, dörr med mera.
 • Du ger barnet ett klistermärke med ett ord på och barnet ska sätta fast det på rätt föremål.
 • Du kan också själv placera klistermärket på fel föremål. Barnet kommer då att ”rätta” dig och ta bort klistermärket och sätta det på rätt ställe.Vi kommer att fortsätta dela med oss av intressanta och roliga idéer som bidrar till att ditt barn lär sig nya ord och meningar. Fortsätt att följa oss. Vi uppskattar att få feedback på hur du upplever de olika aktiviteterna och hur de fungerar för just er!

Ha så kul med dessa lekar tillsammans med ditt barn!

Vill du veta mer om bilingual babysitters? Klicka här
 Skicka oss ett mejl om du behöver hjälp med barnvakt! Eller ring oss på 0851783143