Vi samtalar om hur våra barn påverkas av Corona restriktionerna. Vad kan vi som föräldrar göra för att våra barn inte ska fara illa?
Yana: Hej Thomas, kul att du tog dig tid en stund med mig. Kan du berätta om dig själv, din bakgrund och utbildning.
Tomas: Jag är trebarnsfar, utbildad Kognitiv psykoterapeut och har läst psykologi vid University of Roehampton. Mitt specialintresse är att arbeta med funktionsvariation. Mitt ordinarie arbete är på Nytida inom gruppboende. På fritiden är jag på Vera Navigator som är en ideell förening där jobbar jag med handledning av gruppboenden och som utbildningsansvarig.
Yana: Kan du dela dina tankar om barn och pandemin ur barnens perspektiv?
Thomas: Det känns som barnens behov försvinner i mediabruset. Föräldrar behöver vägledning för att kunna prioritera de åtgärder som krävs. Det är barnen som förmodligen kommer få de största negativa konsekvenserna av att isoleras under pandemin. Det har redan rapporterats om ökat tryck i familjer med våld och missbruk. Det är bra att samhället löser det akuta problemet med pandemin, men har vi inte glömt barnen i alla restriktioner? Frågan är; Kan vi försöka lindra konsekvenserna redan nu? Jag tror att det går med handledning, vägledning och utbildning riktade mot barnfamiljer.

Yana: Det är super intressant, du nämnde att det finns forskning på området. Kan du berätta mer om det? Kanske ge något exempel?
Thomas: Jag delar gärna med mig av grundforskningen kring barns grundläggande behov. När barn möter andra; vuxna som barn skapas det ibland förebilder i vårt inre. Det hjälper barnen att utforska sin identitet mot vuxenvärlden. Isolerar vi barnen från möten och sammankomster med andra, stjäl vi en del av barnens naturliga utveckling.
Yana: Vad kan det bli för negativa konsekvenser för barn som har varit isolerade och missat delar av den viktiga sociala utvecklingen?
Thomas: Mary Ainsworth var en barnpsykolog som observerade relationer mellan vårdgivare och barn. Hon kom fram till vad vi kallar anknytningsteorin. Förenklat beskriver den hur vi som vuxna knyter an till varandra enligt ett mönster som skapas redan i vår uppväxtmiljö. I mötet med andra har vi behov av att läsa av situationen så att vi kan bete oss på ett rimligt sätt mot vår omgivning. Berövar vi barnen den möjligheten hindras de i sin utveckling.
Yana: Vad kan vi vuxna göra för att minska den skadliga effekten av barnens isolering och brist på sociala kontakter?
Thomas: Enligt John Bowlbys forskning kring trygg bas, är det viktigt att barnet har en vuxen som den känner sig trygg med och därmed vågar utforska världen. Nu i pandemins spår är det viktigt att barn erbjuds kontakt med vuxenvärlden. Det kan vara en barnvakt, lärare eller idrottsledare som berikar barnets utveckling.
Yana: Nu träffas inte barnen och leker med varandra lika mycket, tack vare pandemin. Vad kan vi göra?
Thomas: Låt barnen leka med varandra, då lär sig barnet att bearbeta sina egna in tankar och att tolka känslor. Det är en oerhört viktig del i barnens utveckling.
Yana: Tack, Thomas det var väldigt intressanta perspektiv. Vill du ge föräldrar fem tips på vad de kan göra för att mildra konsekvenserna av coronarestriktionerna?
Thomas: Ja absolut! Här kommer mina bästa tips:
- Strukturera de restriktioner som pandemin skapar. Gör det onormala normalt, tala med barnen och förklara hur och varför det finns regler pga pandemin.
- Identifiera vilka mitt/mina barn träffar i skolan, fritiden och på träningen. Det blir en sluten grupp av människor (s.k. urvalsgrupp) som barnet träffar relativt Covid-19 säkert.
- Samtala regelbundet om hur ni bäst skyddar urvalsgruppen mot pandemin, t. ex.. Vilka föräldrar som skjutsar till träningen för att minimera smittspridningen. Det är viktigt att alla aktörer i din urvalsgrupp av föräldrar, skola och ledare för idrotts aktiviteterna gör sig hörda.
- Idrott och rörelse är en viktig del i barnens utveckling. Låt barnen träna så normalt som möjligt i din urvalsgrupp.
- Uppdatera barnen om vilka regler folkhälsomyndigheten rekommenderar. Redogör i familjen för konsekvenserna av hur familjen och samhället påverkas av pandemin. Prata om hur ni tänker, vad ni gör och varför, och tänk på att låta barn leka med varandra.

Här kan ni läsa vår annan artikel: Varför anlita en barnvakt?
Skicka oss ett mejl om du behöver hjälp med barnvakt! Eller ring oss på 0851783143